Translate

søndag 8. desember 2013

Andre søndag i advent – og Nelson Mandela har forlatt oss

19 – nyhetene på torsdag kveld kunne blant annet fortelle om at det ikke stod særlig bra til med Nelson Mandela: Han er dårlig nå. Han var innlagt på sykehus fra mai til september, men vi var ikke sikre på om han kom til å leve helt til vi kom hit den 17. juli for han ble koblet til pustemaskiner like før vi dro fra Norge. Vi var forberedt på at det kunne bli vanskelig å komme seg forbi Qunu, som var det stedet som mest sannsynlig kom til å være Mandelas siste hvilested, og vi skulle jo passere Qunu for å komme oss fra East London til Durban i slutten av juli. Det trengte vi ikke å bekymre oss over, for selv om Tata (far, eller landsfader om du vil) var koblet til livsforlengende maskiner, sa alle i familien hans at «nå går det mye bedre med ham». Han ble til og med skrevet ut av sykehuset og flyttet hjem til sin egen bolig.
Sent torsdag kveld denne uken kom altså meldingen om at han hadde fått fred og gått bort.

Sør-Afrika er i sorg, og i dag søndag er det en offisiell sørge og bededag hvor mange samles for å – ja nettopp – be og sørge, men også for å feire det flotte livet som har blitt levd med sang og dans. Det virker som han har hatt innholdsrike 95 år! Madiba som han også kalles er en helt og et ikon i dette landet, og i mange andre land forsåvidt. Men her i landet er folk så utrolig stolte over å ha hatt et slikt unikt menneske som en av sine innbyggere, og som landets tidligere president. Og de fleste prøver derfor så godt de kan å videreføre hans tanker og visjoner for Sør-Afrika og menneskeheten forøvrig.

Alle tv-kanalene sender minneprogrammer om Mandela hele døgnet, bortsett fra litt fotball og cricket av og til da:) Og på tirsdag blir det en stor, offisiell minnemarkering på FNB Stadion i Johannesburg. Da kommer det prominente gjester fra fjern og nær og noen blir sikkert i landet helt til neste søndag, når begravelsen finner sted i Qunu i Transkai, Eastern Cape. Nelson Mandela var en landsens gutt, men med et ganske friskt syn på verden – han var oppvakt og smart, og han studerte seg fram til flere universitetsgrader både før og under oppholdet på Robben Island.

Hvil i fred Nelson Rolihlahla Mandela!

Her er noen av de varme ordene hans gode venn erkebiskop Desmond Tutu sa i gudstjenesten tidlig fredag morgen:


Men mye annet har skjedd denne uken også; blant annet må vi få takke Ingeborg og Dag Jostein for at de sammen med to kjekke vennepar tok turen innom oss sist tirsdag. Vi koste oss med en stor porsjon grillmat, gode viner, gode samtaler og en flott solnedgang – det var rett og slett en fantastisk kveld! De hadde også med en stor bag med pent brukte klær som vi skal formidle videre til de som trenger det. Selv hvor vakkert og perfekt det ser ut fra balkongen, skal vi ikke gå langt før vi møter mennesker som trenger både nye sko og klær, så dette kommer godt med!

Tenk, det er bare tre uker til jul og vi koser oss i shorts og korte ermer! Temperaturen ligger ganske så stabilt mellom 20 og 30 grader, og denne helgen har bare vært aldeles fantastisk selv om det blåser mye! Folk er på stranden og de nyter både vann og sand. Mange pakker ut noe som kan ligne på hele huset sitt fra bilen og setter opp telt, tar med kasseroller med curry og grillmat, bokser med kaker, oppblåsbare dyr og madrasser, tanter og onkler og all slags. Det er ganske kult å se hvor annerledes strandkulturen er her enn hjemme. De tilbringer gjerne hele dagen på stranda og smører seg med skyhøy faktor – ungene har badedrakter som dekker store deler av kroppen, samt solhatt og de setter opp strandtelt for å kunne være i skyggen. Noen har med draker som de flyr med i luften, andre har surfebrett og mindre flytebrett, enda andre har skikkelig kiteutstyr som de fyker over bølgene med i en rasende fart. Det er rett og slett underholdende å sitte på terrassen og se på alt dette!

Dagene rusler forbi og vi henger med så godt vi kan. Vi trener litt, enten med en joggetur på stranden eller i treningsrommet i kjelleren her i blokka. Bassenget begynner å få en ganske god temperatur, så det er mulig å svømme noen lengder også.
Noen dager tar vi oss ut på utflukter som for eksempel; Betty's Bay for å se på pingviner eller til et Cheeta Reservat rett ved her vi bor, vi har også besøkt Monkey World og av og til må vi innom «Orms» (Geir Olafs favoritt – den aller mest fantastiske fotobutikken i Cape Town), Ingeborg har spilt julekonsert med Windworx på Universitetet i Western Cape, vi besøker venner i Cape Town, i Stellenbosch og i Bellville – og siden det er ganske store avstander her og forholdsvis mye trafikk, så går dagene fort unna med en slik farting.


Om en og en halv uke kommer Marianne, Ole Martin og Inger på julebesøk og det gleder vi oss veldig til!  

Ønsker dere en deilig førjulsuke med noen bilder fra konserten med Windworx pluss en liten solnedgang:)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar