Translate

onsdag 21. august 2013

Vær og vind – nord og sør – øst og vest

I løpet av de siste fire ukene har vi vært innom alle ni provinsene i Sør-Afrika! Det er en god del kilometer som har blitt tilbakelagt med vår etterhvert så gode venn X-Trail. Vi har vært utrolig heldige med været uansett hvor vi har vært, og vi har hatt kun en ettermiddag med skikkelig drittvær og masse masse regn – det var de siste timene på motorveien mot Stellenbosch dag nummer to.
Ellers har det vært slik at uværet har kommet til de stedene vi har forlatt... Pussig. Da vi hadde kjørt fra Durban sørover mot Hermanus, meldte de snø(!) på fjelltoppene, og det var bare noen dager etter at vi hadde hatt 28 grader og strålende sol mens vi satt på svabergene og så hvalen gjøre krumspring i sjøen. Akkurat nå er det skikkelig grisevær i Cape Town området, og i Springbok er det kaldt og guffent. Kanskje ikke så rart, for det er jo midt på vinteren, men for to dager siden kjørte vi rundt i den nordlige delen av Kruger National Park i 38 grader og strålende sol! I skrivende stund er vi på «villmarksferie» på et sted som heter Africa Silk Farm ikke så langt fra Skukuza, og som navnet sier produserer de og vever silke her. Vi bor i såkalte luxury suiter, og nyter en fridag før det braker løs i Kruger National Park hvor vi skal bo og leve i 2 måneder. Her på silkefarmen er det hverken telefon eller internettdekning, så vi får krysse fingre for at vi kommer på nett i parken om ikke så lenge, slik at du får lese litt om hvordan vi har det.
Men nok om været...

Vi har møtt mange mennesker og sett mange forskjellige steder i løpet av disse ukene, og det er tydelig at her nord i landet er nok folk generelt en del fattigere enn de er i sør. Men likevel gnistrer det av glede i øynene deres når de sier: Hello, how are you? Og etter at vi har svart at vi her det fint og spør dem det samme spørsmålet så svarer de: I'm great! Og så smiler de verdens mest åpne og flotte smil. Dette er folk som sannsynligvis ikke har så mye mer enn nåla i veggen. Det er da du skjønner hvorfor det er billig (for oss nordmenn) å ha bilen på verksted, at det ikke koster all verden å handle i butikken, at overnattingene ikke velter budsjettet, og at det er billig å spise på restaurant. Lønningene er veldig lave for de som er så heldige å ha en jobb, og veldig mange har ingen jobb å gå til. Men det er også da du skjønner hvorfor det er viktig å gi tips/driks. Vi tipser alltid når vi fyller diesel på bilen for eksempel – ja, for her er det sånn at når du kommer kjørende inn på bensinstasjonen så står det en mann eller dame som er klar til å høre med deg hvor mye du vil fylle for. Vi sier alltid full tank, vær så snill – og da løper dieselfyllemannen eller damen rundt og fyller full tank. Mens pumpa går så kommer de tilbake og lurer på om det står greit til med vann og olje, og om trykket i dekkene er ok. Hvis alt dette er i orden, begynner de å vaske frontruta, og tar gjerne bakruta i samme slengen også. Ganske annerledes enn hjemme, ikke sant?

Naturen her i nord er aldeles fantastisk, og det er ikke for ingenting at det er sted ikke så langt herfra som heter «Gods Window». Da vi var inne i Krugerparken ved Punda Maria kunne vi kjøre nesten helt til grensen mot Mosambique og Zimbabwe, og det var som å kjøre gjennom en velregissert film! Høye irrgrønne trær, rød jord med tuer av grønne vekster hvor forskjellige nydelige antiloper hoppet grasiøst rundt og roet seg ned og spiste litt, mens en gribb satt i toppen av et tre og sov med hodet under vingen. De små apekattene spratt rundt og lekte med hverandre, noen satt stille og renset hverandres pels mens andre igjen gomlet på et strå eller to. Magisk! Du finner ikke de store mengdene med ville dyr nord i parken, men vi anbefaler likevel å ta turen – det er en opplevelse av de sjeldne.

Noen veier er fortsatt stengt i parken etter en stor flom i januar i år, da steg vannet nærmere 20 meter over normalen, noe folk vi snakker med sier er ganske vanlig ca hvert tiende år.
Men alle campene vi skal bo på er i den skjønneste orden, så vi gleder oss til å ta fatt på en periode som alle vi snakker med måper av, og blir litt misunnelige – men aller mest unner de det oss:)


Følg med – bildeblogg kommer garantert!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar