Translate

søndag 6. oktober 2013

S100 – «En levende legende som virkelig leverer»

S100 er mer støvete og sliten enn noen gang før. Den kunne virkelig trengt en skikkelig «ansiktsløftning», men uansett forfatning så leverer S100 gang på gang. For så vidt leverer den ikke hver gang, men noe av sjarmen og spenningen hadde vært borte dersom så hadde vært tilfelle. 

S100 er en sliten grusvei 2 kilometer fra Satara rest camp. Den har en lengde på 19 kilometer. Når det ikke har regnet på flere måneder så kan en jo se for seg støvet som virvles opp bak bilene. Dessuten er det lenge siden S100 har sett en skikkelig veiskrape, noe som resulterer i de mest utrolige vaskebrett. Ideelt sett bør en ikke kjøre raskere enn 20 – 25 kilometer i timen når en er på utkikk etter dyrene, men i det tempoet rister hele bilen, cd spilleren hakker, tarmgassen lister seg ufrivillig ut, plombene i tennene løsner og det er rett og slett ubehagelig å snakke. Det med tarmgassen var for øvrig ikke tilfelle, men jeg tror det er ok å ikke være nødt til å skulle på toalettet når en forserer S100. For øvrig er det mye mindre risting og alt er mye greiere dersom en kjører veien i 40, eller endog i 50 eller mer. 
Dessuten har en ikke lov til å kjøre fortere enn i 40 på grusveiene i nasjonalparken, og tro det eller ei de har faktisk radarkontroller i nasjonalparken. Ikke vet jeg om de har risikotillegg fordi de risikerer å bli spist av en leopard eller noe sånn.

Men tilbake til den legendariske S100. Den er viden kjent for å være den beste plassen i Kruger for å få sett løver. Løveflokken som nå regjerer på S100 består av hele 24 familiemedlemmer. 8 små, noen tenåringer og resten voksne av ulik alder. Løver i vill tilstand kan for øvrig bli inntil 15 år. To av dagene oppe ved Satara tilbragte jeg i nær kontakt med hele flokken, andre dager så jeg bare et eller noen få familiemedlemmer og på enkelte turer var det ikke noen å se i det hele tatt.


For øvrig er det slik at løvene stort sett gjør ingenting i 22 av døgnets 24 timer, og jakten foregår mest når det er skumt eller mørkt, så det er ikke så sannsynlig at de gjør noen «skikkelige løvekunster» når du først ser dem.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar